• Ozonowanie, czyli EKOdezynfekcja warzyw i owoców

    Ozonowanie, czyli EKOdezynfekcja warzyw i owoców

    Ekologiczne ozonowanie warzyw i owoców

    Pojęcie EKOżywności zakorzeniło się już na dobre w świadomości konsumenckiej. Coraz większą popularnością cieszą się wędliny z małych, wiejskich masarni, jajka z cyfrą „0”, warzywa i owoce z EKOgospodarstw… Jak na tym tle wygląda dezynfekcja warzyw i owoców za pomocą chloru?

     

    Wygląda źle. Chcemy mieć zdrowe warzywa i owoce, więc ufamy rolnikom, którzy mają przyznane certyfikaty ekogospodarstw i nie stosują żadnej chemii podczas procesu uprawy. Ale to nie rolnik zajmuje się później tymi płodami rolnymi, zanim trafią do marketów, tylko zakład przetwórczy. A zakład musi stosować dezynfekcję, bo inaczej cała zawartość magazynów mu pognije. I w ten oto sposób zdrowe oraz ekologiczne warzywa i owoce są na koniec kąpane w chemii…

     

    Oczywiście można z powyższym akapitem polemizować, że przecież chemiczne środki dezynfekujące także stosowane są w oparciu o certyfikaty i surowe normy jakościowe… Tak, to prawda. Ale nikt nam tu nie wmówi, że chlor jest EKO, bo nie jest. Chlor to jeden z tych pierwiastków, którymi jesteśmy bombardowani na każdym kroku, wchłaniając sumarycznie de facto trującą dawkę.

    Generatory ozonu - czy ozonowanie jest ekologiczne?

    Ostatnio popyt na EKOżywność objął nawet największe sieci branży spożywczej. Pojawiają się reklamy zapewniające o ekologicznym pochodzeniu warzyw i owoców. Pochodzeniu – tak, natomiast o przechowywaniu reklamy już milczą. A przecież istnieje sposób, by pojęcie EKO rozciągnąć na całą drogę, jaką pokonuje produkt, zanim trafi do klienta. Wystarczy tylko zastosować dezynfekcję ozonowaniem, bo ozonowanie jest EKO!

     

    Ozonowanie nie powoduje żadnych niekorzystnych zmian w warzywach i owocach. Mało tego! Nie tylko nie powoduje niekorzystnych, ale wręcz wywołuje korzystne. Większość warzyw i owoców poddanych działaniu ozonu uwalnia enzymy, które same w sobie są bakteriobójcze i stanowią naturalną obronę roślin przed drobnoustrojami. W wielokrotnie przeprowadzanych badaniach stwierdzono nawet polepszenie smaku ozonowanych produktów rolnych.

     

    Ozonowanie jest chemicznie wolne – nie generuje żadnych produktów ubocznych.

     

    Ozonowanie jest EKO jeszcze z innej przyczyny: w większości przypadków pozwala zaoszczędzić zużycie wody oraz prądu. Gdy pozbieramy te wszystkie atuty razem, to już stoimy o krok od pięknego i atrakcyjnego marketingowo hasła: Jestem EKO – stosuję ozonowanie! Żeby było ciekawiej, to hasło nie będzie pustym sloganem reklamowym, lecz najszczerszą prawdą…

     

    O faktach dotyczących stosowania ozonu na tle chemicznych metod dezynfekcji pisaliśmy obszerniej a artykule o ozonowaniu owoców i warzyw.