Informacja

Promocje

Dezynfekcja gazowa w kontrolowanej atmosferze ozonu.

ozonowanie owocó i warzyw

Zastosowanie ozonu jako przeciwbakteryjnego fumigantu gazowego w chłodni i kontrolowanej atmosferze obiektów ma wiele zalet. Skutecznie zabija wszystkie patogeny (w tym pleśni i grzybów, które mogą szybko zniszczyć produkty spożywcze w chłodniach) i nie pozostawia szkodliwych pozostałość na produktach spożywczych. Ozon znacząco zmniejszy dojrzewanie poprzez kontrolowanie poziomu etylenu. Gazowy ozon łatwo dodać do układu obiegu powietrza w przechowalniach i można skutecznie monitorować i kontrolować dawki ozonu w każdym pomieszczeniu bez względu na ilość przechowywanych produktów

 

Główne korzyści płynące z ozonowania:

  • Redukcja ilość mikroorganizmów powodujących psucie żywności (w tym zarodniki)
  • Zmniejszone zanieczyszczenie krzyżowe z bliskiej odległości
  • Kontrolowane poziomy etylenu
  • Zmniejszone psucie
  • Zwiększona okres przechowywania
  • Redukcja zapachów
  • Kontrolowanie biofilmu

Zmniejszenie / wyeliminowanie stosowanej fumigacji chemicznej

 

Ozon jest zatwierdzonym przeciwbakteryjnym dodatkiem do procesów spożywczych (w tym organicznych), a więc może być stosowane jednocześnie w dowolnym momencie podczas przetwarzania na produkt i sprzęt. Ozon skutecznie zabija wszystkie znane patogeny żywności i ludzkie, w tym E. coli , Listeria , Salmonella , Staphylococcus , Campylobacter , Pseudomonas , Aspergillus , Brettanomyces , Trichophyton, Bacillus, adenowirusa i Norovirus. Zabija również wszystkie rodzaje pleśni, w tym niebieskie i zielone formy i wszystkich tworzących się zarodników. Mikroorganizmy nie mogą budować tolerancji na ozon.

 

 

 

Ozon przedłuża żywotność owoców: truskawek, malin, jabłek, winogron, brzoskwiń, gruszek

 

Ozon wspomaga również żywotność warzyw: ziemniaków, cebuli, pietruszki, marchwi, buraków, kapusty

 

Ozon redukuje poziom mykotoksyn ziarna kukurydzy, grochu