Informacja

Uzdatnianie wody ozonem

Jakość wody zazwyczaj ustalana jest poprzez analizę jej składu chemicznego oraz wizualną ocenę. Pozyskane parametry umożliwiają wykorzystanie właściwej do jej uzdatniania metody. A zatem proces uzdatniania wody to nic innego, jak osiągnięcie takich właściwości fizykochemicznych, które spełnią określone dla danego zastosowania wody wymagania. Jednym z najbardziej efektywnych utleniaczy jest bez wątpienia ozon, który spełnia wszelkie oczekiwania w procesie uzdatniania. Nie tylko eliminuje wszelkie patogeny, ale również nie pozostawia żadnej materii ubocznej. Oczyszczanie, a dokładniej dezynfekcja wody poprzez jej ozonowanie polega na prostym działaniu, „wepchnięciu” nasyconego ozonem powietrza do wody z wykorzystaniem specjalnych generatorów (ozonatory Blue Planet). Warto wiedzieć, że ta metoda wielokrotnie przekracza efektywność dotychczas stosowanego chloru, choć zaleca się, by obydwa sposoby uzdatniania wody działały w jednym systemie dezynfekcji. Ozonowanie jest na tyle skuteczne, że jest wykorzystywane nie tylko w zakładach uzdatniania wody i wielu gałęziach gospodarki, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, ale również w warunkach domowych.

Na czym polega uzdatnianie wody ozonem?

Profesjonalne generatory ozonu Blue Planet przeznaczone są do długotrwałej i ciągłej pracy, co w przypadku procesu uzdatniania w szerokim zakresie zastosowań, ma istotne znaczenie w utrzymaniu ciągłości dostaw wolnej od wszelkich zanieczyszczeń wody. Aplikacja powietrza z ozonem do instalacji z wodą w przypadku cząsteczek metali ciężkich i np. amoniaku powoduje ich bezpośrednie utlenianie. Natomiast wpływ na bakterie, wirusy, pleśnie, czy grzyby ma ozonoliza ich nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w lipidach, co z kolei powoduje wzrost przepuszczalności błony komórkowej tych organizmów i w konsekwencji rozpad. Równie efektywne są domowe ozonatory Blue Planet, które uzdatnią wodę pitną, nadając jej krystaliczną przejrzystość i naturalny smak. Można ją więc pić, stosować do gotowania różnorodnych potraw, wykorzystać do mycia, a także prasowania. Co więcej, uzdatnioną wodę ozonem możemy wykorzystać do mycia warzyw i owoców, a nawet mięs. W przeciwieństwie do zwykłej „kranówki” ozonowana woda usunie z ich powierzchni wszelkie mikroorganizmy i pozostałości środków ochrony roślin.