• Woda ozonowana

    Woda ozonowana

    Ozonowanie i uzdatnianie wody – działanie generatorów ozonu do wody?

     

    To jest podstawowe pytanie: po co ozonować wodę? Proste pytanie i odpowiedź także prosta: po to, aby mieć czystą wodę. W naszym cywilizowanym świecie z chemią nie wygramy. W miastach z kranów nie tryśnie nam źródlana krynica. Chemiczne uzdatnianie wody jest konieczne, bo bez tego najzwyczajniej by jej zabrakło. Ale czy komuś smakuje chlorowana woda? Chyba nie… Dlatego wybawieniem jest ozon!

     

    Przez większą część XX wieku chlorowanie wody było jedynym skutecznym sposobem na jej uzdatnianie. I w pewnym sensie nawet do dziś nie uległo to zmianie. Mamy jednak możliwość ograniczenia chloru do takiego minimum, by jego zawartość nie wpływała w zauważalny sposób na smak i zapach wody. I to jest bardzo istotny argument, przemawiający za ozonowaniem, ponieważ to właśnie ozon stał się czynnikiem, który sprawia, że nie musimy „katować się” wodą przesiąkniętą chlorem.

    Uzdatnianie wody ozonem

    Warto w tym miejscu uzmysłowić sobie jedną istotną rzecz: ozon nie jest w stanie przejąć całkowicie roli chloru, jako środka odkażającego. Szczególnie w sieci wodociągowej, gdzie woda na całej przebywanej drodze narażona jest na działanie czynników chorobotwórczych. Ozonowanie wody sprawia bowiem, że… z wody wytrąca się całkowicie wolny ozon. To pozornie paradoksalne zjawisko związane jest z tym, że cząsteczki ozonu rozpadają się, tworząc tlen cząsteczkowy. Proces sam w sobie działa niezwykle odkażająco, jednak woda wciąż pozostaje narażona na zakażenie, jeżeli takie ryzyko wystąpi na jej dalszej drodze. Dlatego też idealną kombinacją w sieciach wodociągowych jest połączenie ozonowania i ograniczonego do niezbędnego minimum chlorowania. Dzięki temu woda jest skutecznie odkażona, jest też dalej chroniona przed powtórnym skażeniem i zachowuje przy tym przyjemny smak i zapach.

    Dezynfekcja i uzdatnianie wody ozonem w przemyśle

    Oczywiście są takie gałęzie gospodarki, gdzie można całkowicie zastąpić chlorowanie ozonowaniem. Przemysłowe zastosowanie ozonowania wody omówiliśmy już w artykule: https://ozongenerator.pl/content/36-ozonowanie-wody. Dlatego teraz wspomnimy głównie o korzyściach. Jest ich dużo i wynikają z dwóch głównych przyczyn:

     

    • eliminacja chloru i jego niepożądanych działań;
    • dodatkowe zalety ozonu, których nie posiada chlor.

     

    Wśród tych pierwszych nadmieniliśmy już o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Warto też dodać, że w chlorowanej wodzie basenowej wytwarza się toksyczny chloroform, unoszący się tuż nad lustrem wody. W silnym stężeniu chlor w gazowej postaci wykorzystywany był podczas I wojny światowej jako broń chemiczna.

    Ozonator wody pitnej i jego właściwości

    Ozon natomiast, dzięki swym właściwościom utleniającym, przywraca wodzie naturalny smak i zapach, a także barwę i krystaliczną przejrzystość. Można go z powodzeniem wykorzystywać do napowietrzania stawów rybnych, a także do produkcji specjalnego lodu, który zwiększy trwałość mrożonek.

     

    Korzyści jak widać są i jeszcze niejednokrotnie będziemy o nich pisać. Warto zaglądać więc na naszego bloga w celu uzupełniania swojej wiedzy na temat ozonowania.