Zastosowanie ozonu w przemyśle.
Bakteriobójcze właściwości ozonu jako pierwszy zauważył W. Ohlmüller w 1890 r. Dziś wiemy, że niszczy też wirusy, zarodniki przetrwalnikowe bakterii, pierwotniaki, grzyby i glony. Działanie bakteriobójcze wykazuje już w stężeniu ok. 13 μg/dm3. Co jest szczególnie ważne - wirusy są bardziej wrażliwe na ozon niż bakterie. Ponieważ ozon skutecznie niszczy wirusy i mikroorganizmy, dlatego należy go szeroko stosować w zabiegach dezynfekcji.
Ozon utlenienia kwasy tłuszczowe w błonie komórkowej bakterii, a po jej zniszczeniu wiąże się z makromolekułami w komórce, nie tylko z białkami, ale także z kwasami nukleinowymi (DNA, RNA). Zmiany te są nieodwracalne i zawsze prowadzą do lizy komórek, czyli śmierci i całkowitego rozpadu bakterii.
Bakteriobójcza skuteczność ozonu rośnie wraz ze wzrostem jego stężenia (C) i czasem ekspozycji (T). Ozon w stężeniu 300 ppm i wyższym w ciągu kilku sekund skutecznie dezynfekuje powierzchnie z Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Wilgotność ma duży wpływ na skuteczność biobójczą ozonu. Zwykle jest większa redukcja mikroorganizmów przy niskim stężeniu ozonu i wysokiej wilgotności niż przy wysokim stężeniu ozonu i niskiej wilgotności. Przy niskim stężeniu ozonu (np. 0.3 ppm) i wilgotności względnej powietrza wynoszącej 60-75% następuje wyraźna redukcja mikroorganizmów już po 2-3 godzinach ekspozycji (Tabela 1).Tabela 1. Biobójcze właściwości ozonu (dane z różnych źródeł)
Organizm badany | Ozon (ppm) | W. w. p. (%) | Czas (min) | Przeżywalność (%) |
Staphylococcus ureus | 0.3-0.9 | - | 240 | 0.5 |
Pseudomonas aerruginosa | 0.3-0.9 | - | 240 | 31 |
Serratia spp. | 0.3-0.9 | - | 240 | 3.2 |
Proteus | 0.3-0.9 | - | 240 | 0.9 |
Aspergillus fumigatus | 0.3-0.9 | - | 240 | 8 |
Streptococcus salivarius | 0.6 | 60-75 | 100 | 2 |
Bacillus cereus | 3 | 95 | 60 | 0.013 |
Fusarium oxysporum | 0.1 | 35-75 | 240 | 2 |
Aspergillus Niger | 0.1 | 35-76 | 240 | 84 |
Rhizopus stolonifer | 0.1 | 35-77 | 240 | 43 |
Penicillium chrysogenum | 3-9 | 90 | 1380 | 0.1 |
Ozon z generatorów jest używany do odgrzybiania starych, często zaniedbanych mieszkań lub domów. Jeśli w nich nie ma wentylacji i panuje wysoka wilgotność, wtedy zawsze obecne są w nich pleśnie (Stachybotrys chartarum, Aspergillus versicolor), niebezpieczne dla naszego zdrowia, bo wytwarzają rakotwórcze mykotoksyny. Ozon niszczy nie tylko strzępki pleśni i zarodniki pleśniowe na powierzchni i unoszące się w powietrzu, ale także skutecznie utlenia mykotoksyny neutralizując je. W związku z tym powstały u nas firmy usługowe specjalizujące się w odgrzybianiu pomieszczeń ozonem.
Ozon w stężeniu 50 ppm powoduje obniżenie o 66% liczby zarodników konidialnych Aspergillus flavus na powierzchni na nasion kukurydzy, całkowite zahamowanie wzrostu grzyba i jego zarodnikowania oraz niszczy 97% szkodliwych aflatoksyn (= rodzaj mikotoksyn), jednocześnie nie wpływając na zdolność kiełkowania nasion kukurydzy. Poziom aflatoksyn w zbożu jest zawsze wysoki po mokrych żniwach, a ‘zatrute’ ziarno nie nadaje się na przerób i paszę. Jest duże zainteresowanie rolników metodą ozonowania zboża po zbiorze. Wszechstronne możliwości ozonu znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Jego 100% skuteczność destrukcji wszelkich zanieczyszczeń, całkowita ochrona bakteriologiczna oraz brak wytwarzania rakotwórczych produktów ubocznych, jak w przypadku tradycyjnego chloru, sprawiają, iż znajduje on zastosowanie w przemyśle spożywczym, napojowym, mięsnym, mleczarskim czy kosmetycznym a także przy dezynfekcji silosów zbożowych lub ozonowania warzyw i owoców w celu przedłużenia ich świeżości.
Zaawansowana technologia ozonowania zapewniająca pełne bezpieczeństwo produktów oraz prostotę użytkowania, wywołuje coraz większe zainteresowanie wśród dużej liczby przedsiębiorstw rozważających zakup tych systemów, których technologia zdobyła już szerokie uznanie i zaufanie klientów na całym świecie.Do ozonowania wody, owoców w chłodniach i klimatyzacji przemysłowej polecamy generatory ozonu zasilane tlenem. Ozon wyprodukowany z czystego tlenu jest czysty a dzięki odpowiedniemu stężeniu tlenu ozon jest bardziej reaktywny w kontakcie z bakteriami i zanieczyszczeniami z którymi się łączy a potem rozbija.
Bakterie i wirusy zabijane przez ozon:
|