Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Orkan 100 jest ciśnieniowym generatorem ozonu z zamkniętą komorą...
Ogólny opis: Analizator UV-2300C służy głównie do pomiaru stężenia ozonu...
Jonizator powietrza to urządzenie, którego zadaniem jest produkowanie...
System ozonowania wody Atom water 100 jest w pełni automatycznym...
ATOM II 100g/h to model przeznaczony...
Jednym z najważniejszych, a często bagatelizowanych, czynników warunkujących sukces hodowlany jest odpowiednie przygotowanie pomieszczeń inwentarskich do zasiedlenia.
Bardzo ważnym etapem który ma kluczowy wpływ na sukces hodowli zwierząt jest dezynfekcja obiektu i wyposażenia. Jako uzupełnienie lub zastąpienie w wielu przypadkach dezynfekcji chemicznej stosowany jest ozon.Zabieg dezynfekcji ozonem może być stosowany przed jak i po ściółkowaniu.
Po zaścieleniu powierzchni inwentarskiej wykonuje się ozonowanie, które doskonale usuwa pozostałości po poprzednio użytych dezynfekantach, doskonale bezpiecznie dezynfekuje, likwiduje bakterie, wirusy, grzyby i roztocza pozostawiając obiekt nie tylko sterylnym, ale też przyjaznym np. dla młodych ptaków. Przy niskim stężeniu ozonu 0.3 ppm i wilgotności względnej powietrza wynoszącej 60-75% następuje wyraźna redukcja mikroorganizmów już po 2-3 godzinach ekspozycji (Tabela 1). Przy wyższym stężeni powyżej 1 ppm redukcja te następuje już po 60 minutach. (siła dezynfekcji ozonu uzależniona jest od stężenia gazu) .
Tabela 1. Biobójcze właściwości ozonu (dane z różnych źródeł)
Organizm badany | Ozon (ppm) | W. w. p. (%) | Czas (min) | Przeżywalność (%) |
Staphylococcus aureus | 0.3-0.9 | - | 240 | 0.5 |
Pseudomonas aerruginosa | 0.3-0.9 | - | 240 | 31 |
Serratia spp. | 0.3-0.9 | - | 240 | 3.2 |
Proteus | 0.3-0.9 | - | 240 | 0.9 |
Aspergillus fumigatus | 0.3-0.9 | - | 240 | 8 |
Streptococcus salivarius | 0.6 | 60-75 | 100 | 2 |
Bacillus cereus | 3 | 95 | 60 | 0.013 |
Fusarium oxysporum | 0.1 | 35-75 | 240 | 2 |
Aspergillus niger | 0.1 | 35-76 | 240 | 84 |
Rhizopus stolonifer | 0.1 | 35-77 | 240 | 43 |
Penicillium chrysogenum | 3-9 | 90 | 1380 | 0.1 |
Gatunek bakterii | Stężenie ozonu (ppm) | Cas ekspozycji (s) | Przezywalność (%) |
B. Subtilis | 2,20 | 90 | 0,01 |
Salmonella typihamurium | 0,36 | 36 | 0,0002 |
S. Aureus | 2,00 | 15 | 0 |
E. coli | 0,81 | 30 | 0,00003 |
E. coli | 1,30 | 10 | 0,003 |
E. coli | 2,00 | 15 | 0 |
Metod zapewniających odpowiednią higienę w budynkach inwentarskich jest kilka, jednak ozonowanie jest metodą najskuteczniejszą, najbardziej trwałą i bezpieczną dla zwierząt które będą korzystać z tych pomieszczeń.
Ozon w dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu i specjalne maski przeciwgazowe, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabiegi był wykonywany przez profesjonalną firmę.
Korzyści: Ozonowanie jest ekologicznym sposobem dezynfekcji, ponieważozon po przereagowaniu zamienia się w tlen (O2) i nie pozostawia tzw. resztek chemicznych. Bezpiecznie wykonana usługa po zamówieniu i pewność długoterminowego działania zastosowanych zabiegów na fermie drobiu lub innym budynku gospodarczym.
Ozon powstaje tylko w warunkach ekstremalnych. Mogą one zostać sztucznie stworzone w tzw. generatorach ozonu nazywanych też ozonatorami. Generatory ozonu generują ozon w wyniku wyładowań elektrycznych. Kiedy naładowana statycznie cząsteczka ozonu (O3) wchodzi w kontakt z elementem utlenialnym, cząsteczka ozonu natychmiast przechodzi w tlen. Wynika to z faktu, że ozon jest bardzo niestabilny i szybko powraca do swojej pierwotnej postaci, czyli tlenu (O2). Ozon może utleniać wszystkie rodzaje materiałów, ale również składniki nieprzyjemnego zapachu i mikroorganizmy takie jak wirusy, pleśnie i bakterie. Podczas działania ozonu dodatkowy atom tlenu uwalniany jest z cząsteczki i wiąże się on z materiałem, na który ozon działa. W końcu powstaje tylko czysta i stabilna cząsteczka tlenu. Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji oraz w usuwaniu alergenów i roztoczy w pomieszczeniach.
Obrazek poniżej pokazuje, jak ozon niszczy bakterie i zapachy poprzez utlenianie.
Dla porównaniaskuteczności dezynfekcji ozonem poniższa tabela przedstawia wyniki pomiarów ogólnej liczy drobnoustrojów przed i po dezynfekcji dwutlenkiem chloru.
Rodzaj drobnoustrojów | Średnia liczba (CFU/m3) przed dezynfekcji | Średnia liczba (CFU/m3) po dezynfekcji | Redukcja liczby (%) |
Bakterie mezofilne | 247129,6 | 1066,1 | 96 |
Bakterie psychofilne | 210627,1 | 18742,8 | 91 |
Grzyby | 5216,5 | 476,2 | 91 |
Promieniowce | 4705,4 | 118,1 | 97 |
Bakterie Gram-ujemne | 380,1 | 26,7 | 67 |
Bakterie grupy coli | 96,1 | 10,9 | 89 |
Gronkowce mannitolo-dodatnie | 105536,3 | 7530,5 | 93 |
Gronkowce mnnitolo-ujemne | 85994,1 | 1191,5 | 99 |