Ozonowanie obiektów hodowlanych
Jednym z najważniejszych, a często bagatelizowanych, czynników warunkujących sukces hodowlany jest odpowiednie przygotowanie pomieszczeń inwentarskich do zasiedlenia.
Bardzo ważnym etapem który ma kluczowy wpływ na sukces hodowli zwierząt jest dezynfekcja obiektu i wyposażenia. Jako uzupełnienie lub zastąpienie w wielu przypadkach dezynfekcji chemicznej stosowany jest ozon.Zabieg dezynfekcji ozonem może być stosowany przed jak i po ściółkowaniu.
Dlaczego ozon po ściółkowaniu?
Po zaścieleniu powierzchni inwentarskiej wykonuje się ozonowanie, które doskonale usuwa pozostałości po poprzednio użytych dezynfekantach, doskonale bezpiecznie dezynfekuje, likwiduje bakterie, wirusy, grzyby i roztocza pozostawiając obiekt nie tylko sterylnym, ale też przyjaznym np. dla młodych ptaków. Przy niskim stężeniu ozonu 0.3 ppm i wilgotności względnej powietrza wynoszącej 60-75% następuje wyraźna redukcja mikroorganizmów już po 2-3 godzinach ekspozycji (Tabela 1). Przy wyższym stężeni powyżej 1 ppm redukcja te następuje już po 60 minutach. (siła dezynfekcji ozonu uzależniona jest od stężenia gazu) .
Tabela 1. Biobójcze właściwości ozonu (dane z różnych źródeł)
Organizm badany |
Ozon (ppm) |
W. w. p. (%) |
Czas (min) |
Przeżywalność (%) |
Staphylococcus aureus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
0.5 |
Pseudomonas aerruginosa |
0.3-0.9 |
- |
240 |
31 |
Serratia spp. |
0.3-0.9 |
- |
240 |
3.2 |
Proteus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
0.9 |
Aspergillus fumigatus |
0.3-0.9 |
- |
240 |
8 |
Streptococcus salivarius |
0.6 |
60-75 |
100 |
2 |
Bacillus cereus |
3 |
95 |
60 |
0.013 |
Fusarium oxysporum |
0.1 |
35-75 |
240 |
2 |
Aspergillus niger |
0.1 |
35-76 |
240 |
84 |
Rhizopus stolonifer |
0.1 |
35-77 |
240 |
43 |
Penicillium chrysogenum |
3-9 |
90 |
1380 |
0.1 |
Wpływ ozonowania na wybrane bakterie
Gatunek bakterii |
Stężenie ozonu (ppm) |
Cas ekspozycji (s) |
Przezywalność (%) |
B. Subtilis |
2,20 |
90 |
0,01 |
Salmonella typihamurium |
0,36 |
36 |
0,0002 |
S. Aureus |
2,00 |
15 |
0 |
E. coli |
0,81 |
30 |
0,00003 |
E. coli |
1,30 |
10 |
0,003 |
E. coli |
2,00 |
15 |
0 |
Metod zapewniających odpowiednią higienę w budynkach inwentarskich jest kilka, jednak ozonowanie jest metodą najskuteczniejszą, najbardziej trwałą i bezpieczną dla zwierząt które będą korzystać z tych pomieszczeń.
Bezpieczeństwo podczas zabiegu ozonowania.
Ozon w dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu i specjalne maski przeciwgazowe, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabiegi był wykonywany przez profesjonalną firmę.
Korzyści: Ozonowanie jest ekologicznym sposobem dezynfekcji, ponieważozon po przereagowaniu zamienia się w tlen (O2) i nie pozostawia tzw. resztek chemicznych. Bezpiecznie wykonana usługa po zamówieniu i pewność długoterminowego działania zastosowanych zabiegów na fermie drobiu lub innym budynku gospodarczym.
O ozonie
Ozon powstaje tylko w warunkach ekstremalnych. Mogą one zostać sztucznie stworzone w tzw. generatorach ozonu nazywanych też ozonatorami. Generatory ozonu generują ozon w wyniku wyładowań elektrycznych. Kiedy naładowana statycznie cząsteczka ozonu (O3) wchodzi w kontakt z elementem utlenialnym, cząsteczka ozonu natychmiast przechodzi w tlen. Wynika to z faktu, że ozon jest bardzo niestabilny i szybko powraca do swojej pierwotnej postaci, czyli tlenu (O2). Ozon może utleniać wszystkie rodzaje materiałów, ale również składniki nieprzyjemnego zapachu i mikroorganizmy takie jak wirusy, pleśnie i bakterie. Podczas działania ozonu dodatkowy atom tlenu uwalniany jest z cząsteczki i wiąże się on z materiałem, na który ozon działa. W końcu powstaje tylko czysta i stabilna cząsteczka tlenu. Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji oraz w usuwaniu alergenów i roztoczy w pomieszczeniach.
Obrazek poniżej pokazuje, jak ozon niszczy bakterie i zapachy poprzez utlenianie.
Dla porównaniaskuteczności dezynfekcji ozonem poniższa tabela przedstawia wyniki pomiarów ogólnej liczy drobnoustrojów przed i po dezynfekcji dwutlenkiem chloru.
Rodzaj drobnoustrojów |
Średnia liczba (CFU/m3) przed dezynfekcji |
Średnia liczba (CFU/m3) po dezynfekcji |
Redukcja liczby (%) |
Bakterie mezofilne |
247129,6 |
1066,1 |
96 |
Bakterie psychofilne |
210627,1 |
18742,8 |
91 |
Grzyby |
5216,5 |
476,2 |
91 |
Promieniowce |
4705,4 |
118,1 |
97 |
Bakterie Gram-ujemne |
380,1 |
26,7 |
67 |
Bakterie grupy coli |
96,1 |
10,9 |
89 |
Gronkowce mannitolo-dodatnie |
105536,3 |
7530,5 |
93 |
Gronkowce mnnitolo-ujemne |
85994,1 |
1191,5 |
99 |