Informacja

Ozonowanie obiektów hodowlanych

Jednym z najważniejszych, a często bagatelizowanych, czynników warunkujących sukces hodowlany jest odpowiednie przygotowanie pomieszczeń inwentarskich do zasiedlenia.
Bardzo ważnym etapem który ma kluczowy wpływ na sukces hodowli zwierząt jest dezynfekcja obiektu i wyposażenia. Jako uzupełnienie lub zastąpienie w wielu przypadkach dezynfekcji chemicznej stosowany jest ozon.Zabieg dezynfekcji ozonem może być stosowany przed jak i po ściółkowaniu.

Dlaczego ozon po ściółkowaniu?

Po zaścieleniu powierzchni inwentarskiej wykonuje się ozonowanie, które doskonale usuwa pozostałości po poprzednio użytych dezynfekantach, doskonale bezpiecznie dezynfekuje, likwiduje bakterie, wirusy, grzyby i roztocza pozostawiając obiekt nie tylko sterylnym, ale też przyjaznym np. dla młodych ptaków. Przy niskim stężeniu ozonu 0.3 ppm i wilgotności względnej powietrza wynoszącej 60-75% następuje wyraźna redukcja mikroorganizmów już po 2-3 godzinach ekspozycji (Tabela 1). Przy wyższym stężeni powyżej 1 ppm redukcja te następuje już po 60 minutach. (siła dezynfekcji ozonu uzależniona jest od stężenia gazu) .

Tabela 1. Biobójcze właściwości ozonu (dane z różnych źródeł)

Organizm badany

Ozon (ppm)

W. w. p. (%)

Czas (min)

Przeżywalność (%)

Staphylococcus aureus

0.3-0.9

-

240

0.5

Pseudomonas aerruginosa

0.3-0.9

-

240

31

Serratia spp.

0.3-0.9

-

240

3.2

Proteus

0.3-0.9

-

240

0.9

Aspergillus fumigatus

0.3-0.9

-

240

8

Streptococcus salivarius

0.6

60-75

100

2

Bacillus cereus

3

95

60

0.013

Fusarium oxysporum

0.1

35-75

240

2

Aspergillus niger

0.1

35-76

240

84

Rhizopus stolonifer

0.1

35-77

240

43

Penicillium chrysogenum

3-9

90

1380

0.1

 

Wpływ ozonowania na wybrane bakterie

Gatunek bakterii

Stężenie ozonu (ppm)

Cas ekspozycji (s)

Przezywalność (%)

B. Subtilis

2,20

90

0,01

Salmonella typihamurium

0,36

36

0,0002

S. Aureus

2,00

15

0

E. coli

0,81

30

0,00003

E. coli

1,30

10

0,003

E. coli

2,00

15

0

 

Metod zapewniających odpowiednią higienę w budynkach inwentarskich jest kilka, jednak ozonowanie jest metodą najskuteczniejszą, najbardziej trwałą i bezpieczną dla zwierząt które będą korzystać z tych pomieszczeń.

 

Bezpieczeństwo podczas zabiegu ozonowania.

Ozon w dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu i specjalne maski przeciwgazowe, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabiegi był wykonywany przez profesjonalną firmę.

Korzyści: Ozonowanie jest ekologicznym sposobem dezynfekcji, ponieważozon po przereagowaniu zamienia się w tlen (O2) i nie pozostawia tzw. resztek chemicznych. Bezpiecznie wykonana usługa po zamówieniu i pewność długoterminowego działania zastosowanych zabiegów na fermie drobiu lub innym budynku gospodarczym.

 

O ozonie

Ozon powstaje tylko w warunkach ekstremalnych. Mogą one zostać sztucznie stworzone w tzw. generatorach ozonu nazywanych też ozonatorami. Generatory ozonu generują ozon w wyniku wyładowań elektrycznych. Kiedy naładowana statycznie cząsteczka ozonu (O3) wchodzi w kontakt z elementem utlenialnym, cząsteczka ozonu natychmiast przechodzi w tlen. Wynika to z faktu, że ozon jest bardzo niestabilny i szybko powraca do swojej pierwotnej postaci, czyli tlenu (O2). Ozon może utleniać wszystkie rodzaje materiałów, ale również składniki nieprzyjemnego zapachu i mikroorganizmy takie jak wirusy, pleśnie i bakterie. Podczas działania ozonu dodatkowy atom tlenu uwalniany jest z cząsteczki i wiąże się on z materiałem, na który ozon działa. W końcu powstaje tylko czysta i stabilna cząsteczka tlenu. Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji oraz w usuwaniu alergenów i roztoczy w pomieszczeniach.

 

Obrazek poniżej pokazuje, jak ozon niszczy bakterie i zapachy poprzez utlenianie.

 

Dla porównaniaskuteczności dezynfekcji ozonem poniższa tabela przedstawia wyniki pomiarów ogólnej liczy drobnoustrojów przed i po dezynfekcji dwutlenkiem chloru.

Rodzaj drobnoustrojów

Średnia liczba (CFU/m3) przed dezynfekcji

Średnia liczba (CFU/m3) po dezynfekcji

Redukcja liczby (%)

Bakterie mezofilne

247129,6

1066,1

96

Bakterie psychofilne

210627,1

18742,8

91

Grzyby

5216,5

476,2

91

Promieniowce

4705,4

118,1

97

Bakterie Gram-ujemne

380,1

26,7

67

Bakterie grupy coli

96,1

10,9

89

Gronkowce mannitolo-dodatnie

105536,3

7530,5

93

Gronkowce mnnitolo-ujemne

85994,1

1191,5

99